Astma og Allergiklinikken

Klinikkens Historie

Astma og allergiklinikken - et historisk tilbakeblikk ved Ragnar Dahle

Vi var 5 overleger på Sentralsykehuset i Østfold (SØF) som i 1980 startet kveldspraksis: Ole Johan Christensen (gynekolog), Ragnar Dahle (indremedisin og lungesykdommer), Per Severin Efskind (indremedisin og gastroenterologi), Ole Rygvold (indremedisin og gastroenterologi) og Lars Westli (indremedisin og nefrologi). Lokalene var i Storgaten 5 i Fredrikstad, og vi valgte navnet Vestsiden Spesialistgruppe fordi vi holdt til på Vestsiden av elva, og var en gruppe legespesialister.

Utover 1980-tallet sluttet Christensen. Westli ga seg også, men Carl Erik Strømsæther overtok hans kveldspraksis. I 1989 flyttet vi til nye lokaler i Nygaardsgata 3 i Fredrikstad. To nye spesialister kom til på 1990-tallet: Tore Johansen (kardiologi, startet noe senere egen klinikk), og Jens Barthold Andersen (geriatri).

Etter hvert økte pågangen av henvisninger til lungepraksisen, og åpningstiden ble utvidet fra en kveld i uka til også et par lørdager i måneden, og Toril Dahle ble da med som sykepleier. I løpet av 1990-årene ble alle overleger i Østfold som drev kveldspraksis tildelt 20% driftstilskudd, hvilket betød at vi fortsatt kunne drive med refusjon fra NAV.

Januar 2001 valgte Ragnar og Toril Dahle å slutte på SØF og drive privatpraksis på heltid. Da ble navnet Astma og Allergiklinikken valgt, og etter hvert som de andre overlegene sluttet ble klinikknavnet Vestsiden Spesialistgruppe faset ut.

Etter ett år med heltidsdrift følte vi behov for å kunne tilby allergiutredning og vaksinebehandling for luftveisallergi. Da ble det også behov for flere sykepleiere, og Magnus Solbakken ble ansatt i 2002. Toril valgte å gå av med førtidspensjon 2011. To nye sykepleiere begynte i hver sin halve stilling fra 2012; Janne Gundersen og Alice Sandberg.

Stein-Øyvind Jørstad, spesialist i lungesykdommer og indremedisin (senere også allergologi), ble i 2009 ansatt som «juniorpartner». Jørstad overtok praksisen på heltid da Ragnar Dahle gikk av med pensjon i 2013. Samme år ble Sabine Sandweg-Zähler ansatt som ny «juniorpartner», og da Jørstad gikk av med pensjon august 2018 overtok hun klinikken på heltid og driver den nå som solopraksis.

I januar 2018 flyttet Astma og Allergiklinikken inn i nye og moderne lokaler på Kråkerøy, i lokalene etter Glommens Mekaniske Verksted AS (senere Ankerløkken Verft Glommen AS).

Ooops noe gikk galt

Åpningstider

Mandag-torsdag fra 08.00 til 16.00

Fredager fra 08.00-13.30

Telefontider kl. 08.00-09-00 alle hverdager

Kontakt

Resepsjon: 69 31 06 05

Epost: post@aakl.nhn.no

Adresse

Kråkerøyveien 2a

1671 Kråkerøy